I Sverige drabbas cirka 25 000 personer av stroke varje år. Stroke symtom är avgörande att känna igen, eftersom det är den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtsjukdom och cancer. Det är viktigt att känna igen tidiga tecken och agera snabbt.
De flesta som får en stroke är över 65. Men även yngre kan drabbas. Risken ökar med högt blodtryck, förmaksflimmer, höga blodfetter och diabetes.
Rökning och för mycket alkohol är också riskfaktorer. Stroke är ett allvarligt tillstånd som kan vara livshotande. Det kräver omedelbar vård på sjukhus.
Översikt
Nyckelfakta
- Cirka 75% av de som drabbas av stroke är 70 år eller äldre.
- Män har något större risk för stroke än kvinnor i samma ålder.
- Ungefär 15% av strokefallen beror på en blödning i hjärnan.
- Snabb upplösning av proppen (trombolys) inom 4,5 timmar kan begränsa skadans omfattning.
- Årligen insjuknar 10 000 personer i Transitorisk Ischemisk Attack (TIA).
Vad är en stroke?
En stroke sker när blodflödet till hjärnan plötsligt stoppas. Detta kan bero på en propp eller en blödning. Det leder till att hjärncellerna får mindre syre, vilket kan skada dem allvarligt.
Symtomen på en stroke varierar. Det beror på vilken del av hjärnan som drabbas och hur allvarlig skadan är.
Olika typer av stroke
Det finns två huvudtyper av stroke:
- Hjärninfarkt – Denna typ av stroke orsakas av en blodpropp som blockerar ett blodkärl i hjärnan. Omkring 85% av alla strokefall är hjärninfarkter.
- Hjärnblödning – Denna typ av stroke orsakas av en blödning i hjärnan, antingen från ett bristande blodkärl eller på grund av ett traumatiskt huvusskador. Cirka 15% av alla strokefall beror på hjärnblödningar.
Vilken typ av stroke en person drabbas av är viktig. Det påverkar symtom, behandling och chanser till återhämtning. Snabb diagnos och rätt medicinsk behandling är avgörande.
“Stroke är den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning bland vuxna.”
Vanliga orsaker till stroke
En vanlig orsak till stroke är en blodpropp som täppt till ett blodkärl i hjärnan. Denna blodpropp kan bildas i ett trångt blodkärl i hjärnan, i en förträngning i en halspulsåder eller i hjärtat. En annan vanlig orsak är en blödning i hjärnan när ett blodkärl brister.
Ibland går det inte att hitta någon klar orsak, särskilt hos yngre personer som drabbas av stroke.
Statistiken visar att cirka 25,100 personer drabbades av stroke under 2022. Av dessa avled 5,600 personer till följd av antingen en hjärninfarkt eller en hjärnblödning. Merparten, 75 procent, av de som insjuknade var 70 år eller äldre.
Nästan 4 procent var under 50 år. Tyvärr resulterade 24 procent av alla strokefall i dödsfall inom 28 dagar efter insjuknandet.
Blödningar i hjärnan, eller intracerebral blödning, står för cirka 10 procent av alla strokefall i Sverige. Detta innebär ungefär 2,500 personer per år. Dödligheten för dessa blödningar är hög, cirka 34 procent inom tre månader.
Den vanligaste typen av blödning är djup blödning, som står för cirka 80 procent av fallen. Blödningar i hjärnbarken är vanligare hos äldre personer med cerebral amyloid angiopati.
Ungefär en fjärdedel av alla hjärnblödningspatienter i Sverige drabbas under pågående behandling med blodförtunnande läkemedel. Dödligheten för dessa patienter är 43 procent tre månader efter insjuknandet. Endast 15 procent klarar sig utan hjälp i vardagen.
Faktorer som minskar risken för stroke är minskad alkoholkonsumtion, välkontrollerad diabetes och god blodtrycksövervakning. Behandling med trombocythämmande läkemedel som Trombyl visar dock ingen bättre prognos jämfört med antikoagulantia vid hjärnblödning.
Symtom på stroke-stroke orsak-vad är en stroke, upptäcker stroke i tid !!!
Stroke symtom !!
Symtomen på en stroke dyker upp plötsligt. De varierar beroende på vilken del av hjärnan som påverkas. Vanliga tecken inkluderar domningar, förlamningar och svaghet i ansikte, armar och ben.
Oftast drabbas ena kroppshalva. Det kan också vara svårt att prata eller förstå, eller känna sig förvirrad. Synstörningar, yrsel och dubbelseende är också vanliga. Dessutom kan man känna sig svag i balans och koordination, och ha kraftig huvudvärk utan tydlig orsak.
Vid misstanke om symtom på stroke eller tidiga tecken på stroke är det viktigt att ringa 112. Be om ambulanstransport till sjukhus. Snabb hjälp kan minska skador på hjärnan.
- Plötslig domning eller förlamning i ansikte, arm eller ben, oftast i ena sidan av kroppen
- Plötsliga talsvårigheter eller svårigheter att förstå tal
- Plötslig synnedsättning, yrsel, svindel eller balanssvårigheter
- Plötslig, kraftig huvudvärk utan känd orsak
Oavsett kön är det viktigt att upptäcker stroke i tid. Snabb vård är avgörande för bästa resultat. Ju snabbare behandling, desto mindre skada på hjärnan.
“Vid minsta misstanke om stroke eller TIA ska man ringa 112 och be om en ambulanstransport till sjukhus, eftersom snabba åtgärder kan begränsa omfattningen av hjärnskador.”
Riskfaktorer för stroke
Risken för stroke ökar med åldern. Det beror på åderförkalkning och hjärtsjukdomar. Nästan alla som drabbas är över 70 år. Män är mer utsatta än kvinnor i samma ålder.
Andra riskfaktorer för stroke inkluderar:
- Ärftlighet
- Högt blodtryck
- Förmaksflimmer
- Höga blodfetter
- Rökning
- Hög alkoholkonsumtion
- Diabetes
Förträngning i halspulsådern ökar också risken. Varje år drabbas 25,000 personer i Sverige av stroke. Blodproppar orsakar 85 procent av fallen. Förmaksflimmer är bakom 30 procent av dessa.
Riskfaktor | Andel |
---|---|
Ålder 70+ år | 75% |
Män | Något större än kvinnor |
Blodpropp | 85% |
Förmaksflimmer | 30% |
Genom att hantera dessa riskfaktorer kan man minska chansen att få stroke. Det hjälper också till att öka livslängden efter stroke.
Hur diagnostiseras stroke?
När du kommer till sjukhuset är det viktigt att läkarna snabbt kan avgöra om du har drabbats av en stroke. De gör en grundlig medicinsk bedömning med flera undersökningar.
Undersökningar för att fastställa orsaken
De vanligaste undersökningarna för att diagnostisera stroke är:
- Läkarundersökning – Läkaren gör en grundlig undersökning för att bedöma dina symtom och funktioner.
- EKG – En undersökning av hjärtats elektriska aktivitet för att se om det finns några avvikelser.
- Blodprover – För att kontrollera nivåer av olika ämnen i blodet som kan indikera stroke.
- Datortomografi (CT) av hjärnan – Skapar detaljerade bilder av hjärnan för att se om det finns en blödning eller propp.
- Ultraljudsundersökning av halskärlen – Kontrollerar blodflödet och eventuella förträngningar i halskärlen.
Vid behov kan ytterligare undersökningar göras, som magnetresonanstomografi (MRT) eller angiografi, för att fastställa orsaken till stroken.
Genom dessa undersökningar kan läkarna avgöra om du har drabbats av en stroke. De kan se om det är en propp eller blödning, var skadan sitter och vilka funktioner som är påverkade. Denna information är avgörande för att kunna ge rätt behandling.
Akut behandling av stroke
När en stroke inträffar är det viktigt att snabbt söka vård på sjukhus för att skydda hälsan. Olika åtgärder kan vidtas beroende på typen av stroke, med syftet att snabbt återställa blodflödet till hjärnan
Vid en ischemisk stroke, där en propp blockar blodflödet, kan man använda trombolys. Detta måste ske inom 4,5 timmar från att symtomen började. Alternativt kan man göra en trombektomi för att mekaniskt ta bort proppen.
För en blödning i hjärnan, kallad hemorragisk stroke, kan behandlingen vara att stoppa blödningen. Detta kan göras med en klämma eller genom att reparera kärlet från insidan. I vissa fall kan ett neurokirurgiskt ingrepp behövas för att minska trycket i huvudet.
Snabb diagnostik och rätt behandling är viktiga för att minska skador. Detta ger patienten bästa möjliga chanser att återhämta sig. Vården av en strokepatient kräver en väl samordnad vårdkedja med hög prioritet.
Behandlingsmetod | Tidsfönster | Målgrupp |
---|---|---|
Trombolys | Inom 4,5 timmar | Ischemisk stroke |
Trombektomi | Inom 6-24 timmar | Ocklusion av större hjärnartärer |
Kirurgisk behandling | Akut | Hemorragisk stroke |
Tidsaspekten är avgörande för en framgångsrik akut stroke behandling. Ju snabbare diagnos och behandling desto bättre chanser för patienten.
Rehabilitering efter stroke
Efter en stroke kan många förbättras spontant under de första månaderna. Men ofta finns det fortfarande nedsättningar som kräver lång rehabilitering. Detta sker på en specialiserad strokeenhet med hjälp av ett team av experter.
Multidisciplinärt team och långvarig rehabilitering
Det multidisciplinära teamet på strokeenheten består av olika specialister. De arbetar tillsammans för att hjälpa patienten återfå funktion och självständighet. Teamet inkluderar läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, logopeder och neuropsykologer.
Rehabiliteringen sker ofta i patientens hem med hjälp av rehabiliteringspersonal. Detta gör behandlingen mer anpassad och individualiserad. Regelbundna uppföljningar säkerställer att patienten får rätt stöd för att förbättra livslängd efter stroke och återhämtning.
Oavsett var rehabiliteringen sker, är det viktigt att den är långvarig. Många patienter behöver flera års intensiv träning för att förbättra stroke symptom kvinnor som uppstått.
“Stroke är en av de främsta orsakerna till långvarig svår invaliditet hos vuxna. Därför är långvarig, individualiserad rehabilitering avgörande för att hjälpa patienten återfå så mycket av sin funktion och självständighet som möjligt.”
Slutsats
Stroke är ett allvarligt tillstånd som kräver snabb behandling. Detta för att minska skador på hjärnan och funktionsnedsättningar. Genom att agera snabbt kan man rädda liv.
Det finns olika behandlingsmetoder för stroke. Men rehabilitering är en viktig del. Faktorer som stroke behandling och livslängd efter stroke spelar stor roll för patientens återhämtning.
Även om risken för stroke ökar med åldern, kan även yngre drabbas. Det är viktigt att vara uppmärksam på symptom. Genom att söka vård i tid kan många komplikationer förebyggas. Detta förbättrar patientens chanser för en bättre framtid.
Läsa mer om stroke på följande länk : 1177 Vårdguiden
FAQ
Vad är en stroke?
En stroke är ett allvarligt tillstånd där hjärnan inte får tillräckligt med syre. Detta kan bero på en propp eller en blödning. Det leder till att man plötsligt kan förlora förmågan att tala, röra sig och se.
Vilka är de vanligaste typerna av stroke?
I 85 procent av fallen orsakas stroke av en propp i hjärnan, kallad ischemisk stroke. De resterande 15 procent beror på en blödning i hjärnan.
Vad är de vanligaste orsakerna till stroke?
Den vanligaste orsaken är en blodpropp som täpper till ett blodkärl i hjärnan. Detta kan ske i ett trångt blodkärl eller i en halspulsåder. En annan vanlig orsak är en blödning i hjärnan på grund av ett brustet blodkärl. Ibland kan ingen klar orsak hittas, särskilt hos yngre.
Vilka är de tidiga symtomen på stroke som kräver omedelbar uppmärksamhet?
Vanliga symtom inkluderar domningar och förlamningar i ena kroppshalvan. Det kan också vara svårt att prata eller förstå. Andra tecken är synstörningar, yrsel och huvudvärk utan tydlig orsak. Vid misstanke om stroke ska man omedelbart ringa 112 och få ambulans.
Vilka är de vanligaste riskfaktorerna för stroke?
Risken för stroke ökar med ålder, särskilt på grund av åderförkalkning. Cirka 75 procent av de drabbade är över 70 år. Andra riskfaktorer inkluderar högt blodtryck, rökning och diabetes. Hög alkoholkonsumtion och förträngning i halspulsådern är också riskfaktorer.
Hur diagnostiseras en stroke?
På sjukhuset undersöks om stroke är orsakad av propp eller blödning. Man ser var skadan sitter och vilka funktioner som påverkas. Detta görs med läkarundersökningar, EKG och datortomografi av hjärnan.
Hur behandlas en stroke akut?
En stroke behandlas omedelbart på sjukhus. Vid propporsakad stroke kan man lösa upp proppen med trombolys. Vid blödning kan man täppa till det brustna blodkärlet. Ibland krävs ett neurokirurgiskt ingrepp för att sänka trycket i huvudet.
Hur ser rehabiliteringen ut efter en stroke?
Rehabiliteringen efter en stroke varierar beroende på individuella förhållanden. De största förbättringarna sker de första tre till fyra månaderna. Rehabilitering sker på en strokeenhet med ett team av specialister. Den långsiktiga rehabiliteringen sker ofta i hemmet med hjälp av rehabiliteringspersonal.